Oбщинските пътища във Велинград стават със 17 км по-дълги

  • 30 септември 2020, 12:20
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%be%d0%bd%d1%82   %d0%bf%d1%8a%d1%82%d0%b8%d1%89%d0%b0

Министерския съвет одобри промяна в списъка на общинските пътища, с което общата им дължина на територията на община Велинград се увеличава със 17,120 км. В списъка се включва ново пътно трасе от с. Биркова до републикански път III-843. Трасето е естествено продължение на общинския път PAZ1062 /BLG1350, п.к. II-84 - Аврамово/ - Рохлева - Биркова.

По този начин общинската администрация ще има възможност да осигури възстановяването на трасето. Ще се подобри техникоексплоатационно му състояние, ще се осигури безопасност за ползвателите на пътя и ще допринесе за развитието на селския туризъм в общината, която е съществена туристическа дестинация в района.

Промени в списъка на републиканските пътища

Министерският съвет взе решение и за промени в списъка на републиканските пътища на територията на общините Берковица и Велинград.

В община Берковица републиканският път III-815 (Петрохан - о.п. Берковица) - Берковица - (о.п. Берковица - Благово), с дължина от 5,403 км, става публична общинска собственост и ще бъде заличен от списъка с републиканските пътища.

Промяната се извършва по предложение на общинската администрация, която ще има възможността да кандидатства по различни програми и мерки за финансиране за подобряване на техникоексплоатационното състояние на пътя, както и да отделя средства за текущо поддържане.

В община Велинград се променя собствеността на два пътни участъка.

Единият е на републикански път III-843 Велинград - Горски пункт „Селище“ - Сърница - Крушата - (Батак - Доспат), е дължина 3,021 км, в границите на гр. Велинград, който от публична държавна става публична общинска собственост.

Вторият - с дължина 4,301 км, чието трасе преминава по ул. „Индустриална“ и ул. „Никола Вапцаров“ в рамките на гр. Велинград, от публична общинска става публична държавна собственост и част от републиканската пътна мрежа. Участъкът ще поеме част от автомобилния поток от централната част на града и ще разтовари централните градски булеварди. По този начин ще се облекчи движението, ще намалеят шума и вредните емисии във въздуха и ще се постигне свързаност на пътните артерии на територията на общината.

Това налага и промяна на дължината на републикански път III-843 Велинград - Горски пункт ’’Селище” - Сърница - Крушата - (Батак - Доспат), като същата се увеличава с 1,280 км.

Снимка: Архив