Общинският съвет на Видин заседава само за спешни решения

  • 06 април 2020, 14:00
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium %d0%93%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d0%b4%d0%b81

Генади Велков е председател на Общинския съвет във Видин. Как работят и как ще работят съветниците в ситуацията на извънредно положение, даряват ли средства за битката с коронавируса и на кого - отговорите от шефа на общинския съвет в крайдунавския град.

- Г-н Велков, отразява ли се извънредното положение, наложено заради пандемията от коронавируса, на работата на общинския съвет във Видин? Променя ли се дневният ред на местния законодателен орган?

- Отразява се, но засега не пагубно. В ситуацията на извънредното положение имахме едно заседание, за следващите дни готвим второ. Залата на общинския съвет, която бе дезинфекцирана преди това, остана затворена за граждани, а съветниците сядат на разстояние един от други. Всички бяха снабдени със защитни маски и ръкавици.  Така ще премине и следващото заседание. Дневният ред също се променя. Отпадат всички точки, които са важни, но не са така спешни.

- Какви решение взехте на първото си извънредно заседание?

- Гласувахме решения за отчуждаване на имоти по трасето на новия път Видин – Ботевград, които дават шанс на старта на изграждането му. Решихме и да удължим срока за плащане на местните данъци и такси с 5% отстъпка – вместо до 30 април до 30 юни. На следващото заседание тази тематика отново ще присъства – ще решим да бъдат освободени от наем за времето, през което не са работили, наематели на общински обекти, тротоарното право, учениците и студентите от общинското общежитие, които не са го ползвали през времето на извънредното положение. Ще се опитаме да отменим наказателната лихва за плащане на местни данъци и такса смет след 30 юни. Юристи твърдят, че това не може  да стане, но ние търсим начин да го въведем.

- Колко време траят тези заесдания? Редовните продължават много часове.

- Половин час до 40 минути.

- Кога ще имате и редовно заседание?

- Надявам се в края на май ситуацията да се облекчи и да го проведем. Натрупали са се много въпроси, които трябва да бъдат разгледани и по тях да се вземе решение. Очевидно, това ще бъде заседание с много дълъг дневен ред.

- Усещате ли напрежение между съветниците от групите на различните партии? Тушира ли ситуацията противопоставянето?

- Да, противопоставянето не е така изразено. При нас само групата на БСП с 8 съветника има различно мнение от това на останалите. И на извънредното заседание не се мина без декларация от тяхна страна за подкрепа на местната болница.

- Другаде общинските съветници даряват средства. Видинските общинари правят ли това?

- Да, всеки сам дарява средства на болницата или на общината. Колективно решение за това нямаме. С дарените средства общината осигурява обяд на възрастни хора, които не са обхванати от домашния социален патронаж или проекта „топъл обяд”. Фирма, свързана с мен, го транспортира до домовете им – от 11 до 14 часа храната е по домовете на хората. Лично аз купих с мои средства 1000 маски, които дарих на съгражданите си. Забелязвам, че малко хора във Видин се движат по улиците с маски. Доброволци ги раздават буквално на улицата. Други съветници също направиха дарения.

- Във Видин вече има заразени с короанвирус. Това създава ли напрежение в града?

- Не бих казал, защото първият болен не е от Вдиин, а от село Дреновец. Но хората са нащрек. Лично аз ги призовавам да носят маски, въпреки, че не са задължителни.

- Какво са впечатленията ви от органите, които имат задължения покрай коронавируса?

- Отлични. Добре работи областният щаб с областния управител Момчил Станков, общинският щаб с кмета Цветан Ценков.  Осигурени от тях са 4-ма здравни работници, които дават дежурства на ГКПП Дунав мост 2. Те проверяват влизащите и така предотвратяват влизане на хора със симптоми на заразата. Особено съм впечатлен от органите на МВР – полицията много бързо издирва контактните граждани, завърналите се от чужбина, които във Видин не са малко и много сигурно ги контролира да спазват наложената им карантина.