Обсъждат идеята за създаване на национален парк "Българско Черноморие"

  • 09 юни 2014, 08:44
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5395733bd0230

През следващата седмица ще започне обсъждане на идеята за създаване на национален парк "Българско Черноморие", съобщава БНР. Това се казва в прессъобщение на Минстерството на околната среда и водите (МОСВ). Дискусиите ще започнат в Бургас на 17-и юни и ще продължат във Варна и Добрич.


Според експерта Михаил Михайлов документацията може да се види в сайта на министерството. Той пояснява, че процедурата е продължителна и тромава и предвижда министърът на околната среда и водите Искра Михайлова да реши дали е целесъобразно тя да започне.


Целта е със създаването на парка да има ясни правила къде и какво може да се прави. Създаването на национален парк практически е най-високата степен на защита, предвидена от закона.


Още в началото идеята за създаване на подобен парк срещна и съпротива. Според представители на Национална асоциация "Българско Черноморие" това е посегателство върху териториалната цялост на България. Те са категорични, че създаването на един такъв парк е в интерес на чужди страни и за облага на "зеления октопод".