Обсъждат съкращения в държавната администрация

  • 22 юни 2020, 10:40
  • Mini %d0%b8%d0%b3%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0 Автор Иглика Горанова
Medium %d0%94%d0%be%d0%bd%d1%87%d0%b5%d0%b2

В рамките на министрествата се обсъждат съкращения в държавната администрация и се правят справки колко са пенсионерите в тях, научи Kmeta. bg. „Да, предстои обсъждане на мерки в насока съкращения в държавната администрация в рамките на правителството“, потвърдиха пред Kmeta.bg новината за предстоящи съкращения от кабинета на вицепремиера Томислав Дончев. До дни ще бъдат съгласувани и конкретните параметри и подходи как да стане това. Припомняме, че бизнесът поиска държавата да бъде солидарна с икономическата ситуация у нас и да извърши съкращения.

Обичайното правило е съкращенията да започнат от пенсионерите, което ще даде възожност да се назначават млади хора. По данни на кабинета на Дончев пенсионерите в централната администрация и териториалните структури към м. май са 10 007. В това число не се включват администрациите на институциите, които се отчитат пред Народното събрание (държавните комисии), както и общинските администрации. 

Още в края на 2018 г. кабинетът обяви, че ще се освобождава пенсионери, за да освободи място за млади хора и даже го прокара в парламента, но Конституционния съд обяви това решение за дискриминационно. Независимо от това по Закона за държавния служител  право на работодателя е да освобождава пенсионирани вече служители. Този закон е в сила, което означава, че няма проблем да бъдат освободени хората, които са навършили пенсионна възраст.

Друг резерв за съкращения са  незаетите щатни бройки. По данни  в Доклада за състоянието на държавната администрация към 31 декември 2019 г незаетите щатни бройки в централната и териториалната администрация са 11469.

Според съветниците на вицепремиера Дончев ще се прави и анализ и на съществуващите административни структури. „В Националното тристранно споразумение, подписано между правителството и социалните партньори, в раздел „Бизнес среда и икономика“ е предвидена мярка „намаляване броя на административните структури“, напомниха пред kmeta.bg оттам.

Предстоящите съкращения са в унисон с изявлението на премиера Бойко Борисов, че „мазнинката“ на държавните финанси  изтънява. Припомняме, че по време на извънредното положение освен депутатите и министрите, и техните политически кабинети останаха без заплати. А всички чиновници бяха лишени от допълнително материално стимулиране.