Обявено е бедствено положение в цялата Кърджалийска област

  • 07 март 2015, 16:57
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54fb2d64298c1

Със заповед на областния управител на Кърджали Илия Илиев в цялата област е обявено бедствено положение.Основанията са силен снеговалеж, затворени пътища и нарушено електрозахранване. Цялата налична техника и личен състав на институциите от единната спасителна система са мобилизирани за преодоляване на щетите и подпомагане на населението.

Въведени са денонощни дежурства на кризисните щабове по общини.


На кметовете е разпоредено да осигурят наблюдение на водните басейни и места за временен подслон на хора в нужда. Населението е предупредено да се запаси със стоки от първа необходимост - храна, вода и медикаменти. Създадена е организация при необходимост да бъдат хоспитализирани болните на хемодиализа.


В община Ардино снегонавяванията по високите места достигнаха 80 см. 243 населени места в региона са за различно време са без ток.


Навсякъде работят аварийни групи на „Електроразпределение", на крак са и екипите на „Пожарна безопасност и защита на населението".


Затворени са пътищата Момчилград-Крумовград, Кърджали-Стремци и Черноочене-Комунига-Паничково. Затруднен е достъпът до Ардино.


Разчистват се главните артерии от републиканската мрежа. Пътищата до малките населени места обаче са трудно проходими. Снощи КАТ затвори временно пътя Кърджали-Хасково заради образувала се „тапа" от закъсали автомобили в района на с. Калинка.


На територията на цялата област са въведени ограничения за движение на МПС - задължително с вериги и без ремаркета и полуремаркета. От ОПУ предупреждават водачите да не тръгват на път, ако не се налага. Край село Йончево е закъсал пътнически автобус, вероятно идващ от Пловдив. На мястото е изпратен снегорин, който да разчисти трасето.


Десетки са сигналите за закъсали в преспите коли, паднали дървета и наклонени електропроводи. Нарушени са и телефонните връзки. Родилка от джебелско село е извозена тази сутрин по спешност със специализиран автомобил на „Гражданска защита", създадена е организация за извозване на болните на хемодиализа от отдалечените населени места.


В Ардино се налага бензиностанциите, които са без ток, да работят на агрегат, за да зареждат снегопочистващите машини с гориво. По данни на метеоролозите, най-висока снежна покривка е измерена на станцията в Токачка - 68 см, в Кирково и Бенковски е над 40 см. ВЕЦ-овете и на трите язовира от каскадата Горна Арда - Кърджали, Студен Кладенец и


Ивайловград са пуснати. Според службите, опасност от наводнения няма.