Обявиха първото класиране за Пловдивския университет

  • 17 юли 2015, 06:51
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 a4e9 30f3

Вторият по големина университет у нас ПУ "Паисий Хилендарски" обяви първо класиране на приетите студенти за новата академична година. Общо 4 790 кандидати са подали документи за прием в най-голямото държавно висше училище в Южна България през тази година. От тях на 18-те приемни изпита в редовната сесия са се явили 2 586 души, като успешно издържалите са 2 247, което е успеваемост от 87%. Други 1 690 кандидати са участвали в кампанията само с оценка от държавен зрелостен изпит, обясни доц. д-р Мария Стоянова, завеждащ ректор на висшето училище.


Записаните като студенти на Пловдивския университет с отлични оценки от изпити в предварителната сесия и с много добри оценки от национални и международни олимпиади и състезания, които се признават за резултат от конкурсен изпит за определени специалности, са 200 човека. Най-голям брой от тях – 42, са избрали бакалавърската програма „Софтуерни технологии и дизайн“ на Факултета по математика и информатика. Това е и най-желаната от всички кандидат-студенти специалност – при обявен държавен прием общо от 150 места за редовно и задочно обучение, тя е посочена като първо желание от 592 души.„Предучилищна педагогика и начална училищна педагогика“ е втората поред сред най-желаните от кандидатстващите в университета през тази кампания. Акредитираните бройки за нея са 130 – общо за редовна и задочна форма, а желаещите да я изучават са 545, сочат данните на Университетския информационен център на ПУ „Паисий Хилендарски“.


Сред останалите най-силно привлекли вниманието на кандидат-студентите специалности е „Психология“ - 323 души са я посочили на първо място при обявен прием от 130 места в задочна и редовна форма на обучение. 111 са кандидатствали за 40 бройки в „Медицинска биология“, а 98 за 40-те места в „Молекулярна биология“. По традиция специалността „Финанси“ също е сред най-атрактивните и за обявените в нея 90 места са кандидатствали 184 души.  Изброените специалности като най-желани отчитат и най-високи минимални балове за прием при първо класиране, става ясно от базата данни на Университетския информационен център. С най-близък до максималните 36 единици е минималният бал за прием на жени в няколко специалности в редовна форма на обучение на Биологическия факултет. В „Молекулярна биология“ записват с успех минимум 33,80, в „Медицинска биология“ –  с 33,65, а в „Биология и английски език“ – с 30,25.


В останалите специалности на факултета приемът за момичета също е с висок минимален бал. С висок успех ще се записват жените и в специалностите „Психология“ и „Финанси“ - редовно обучение, като балът при тях на първо класиране е съответно 33,00 и 31,46. На първо класиране мъжете с най-висок резултат са приети в специалността „Международни икономически отношения – немски език“, редовно обучение - 30,60.  С бал под 33,48 както момчетата, така и момичетата обаче, няма да могат да се запишат сега в най-търсената специалност „Софтуерни технологии и дизайн“ – редовно обучение. Приетите студенти по първа желана специалност следва да се запишат от 20 юли до 22 юли 2015 г. - в противен случай губят право на участие в следващите класирания, подчертаха от ПУ „Паисий Хилендарски".