Обявиха трима пловдивчани за следовници на будителите

  • 30 октомври 2015, 18:38
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 4d553b14 b687 8cfa

Трима пловдивчани са носители тази година на титлата "Следовник на народните будители", която бе връчена на официална церемония тази вечер в Народна библиотека "Иван Вазов". Това са атомният физик проф. Никола Балабанов, скулпторът Цвятко Сиромашки и художникът Матей Матеев.


Отличието се дава от Сдружение „Мемориал на духовността“ на заслужил пловдивчанин, известен със своя труд и творчество на полето на духовността. Проф. Балабанов е бивш ректор на Пловдивския университет. Той е ядрен физик, но също така и писател. Скулпторът Цвятко Сиромашки има огромно творчество, а последната му, придобила известност монументална работа е маската на Борис Христов пред едноименния Дом на културата в Пловдив.


Художникът Матей Матеев, който също бе обявен за следовник на народните будители,  е организатор на пленера „Пловдив – от твореца сътворен“, провел се тази година за трети път. Матеев е носител на шест големи награди за творчество. Носители на титлата през годините са проф. Радка Колева, журналистите Георги Райчевски и Евгений Тодоров, музикантите професор Асен Диамандиев и Анастас Маринкев, издателката и писателка Божана Апостолова, проф. Огнян Сапарев, доц. Кирчо Атанасов, бизнесменът Любозар Фратев и театроведът Пенка Калинкова, академик Николай Стойков, издателят Стойо Вартоломеев и  историкът Стефан Шивачев. 


Още новини за Пловдив и региона четете ТУК.