Обявиха за общодържавно издирване заподозрения за взрива във Варна

  • 14 януари 2020, 08:48
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 13 %d0%b2%d0%b7%d1%80%d0%b8%d0%b2

За общодържавно издирване е обявен 66-годишният Веселин Панов Димитров, заподозрян като причинител на взрива в жилищен блок във Варна, при който загинаха двама и пострадаха 18 души. Очаква се до края на деня да бъде разпространена и снимката му. Това съобщи на брифинг рано сутринта окръжният прокурор Красимир Конов. 

По думите му държавното обвинение работи по две версии – нелеп инцидент или умишлени действия. „Все още не е ясно кое се е случило първо – пожарът или взривът. Хората са били разбудени от взрива. Няма очевидци, които да потвърдят дали какво се е случвало преди самия взрив”, посочи Конов. 

Той уточни, че жената, с която Димитров е живял на семейни начала, е жива и здрава и вече е разпитана. След като преди дни издействала ограничителна заповед за защита от домашно насилие, тя е потърсила помощ в кризисен център.

Разпитите на свидетели не са потвърдили първоначалната информация, че издирваният Веселин Димитров цяла нощ е изнасял багаж от взривения апартамент. Съседи са чули шум, който определят като местене на мебели. Няма потвърждение и че мъжът е държал в апартамента взривни вещества.

„Няма данни за негово психическо състояние, което да буди притеснение. Разпитани са негови близки и роднини. Днес продължаваме с установяване на други хора от неговия кръг и с нови разпити. Предвиден е и допълнителен оглед на местопроизшествието”, допълни окръжният прокурор.

Все още не е ясна и самоличността на двамата загинали, които са намерени в съседни апартаменти. Чакат се ДНК анализите. До седмица ще са готови всички експертизи, които ще дадат отговор и за причината за взрива.

Евакуираните заради нощния взрив в бл. 302 на кв. „Владислав Варненчик“, чиито апартаменти са годни за обитаване, днес вероятно ще могат да се приберат по домовете си, каза още Конов. Едно от семействата е настанено в общинско жилище. Осигурени са им неща от първа необходимост, отоплителен уред и завивки. От общината имат готовност за настаняване и на други пострадали.

Няма опасност за живота на пострадалите при взрива, които са в две болници. В „Св. Марина“ за наблюдение в рамките на 48 часа остават три обгазени деца – момиче на 4 години и две момчета на 12 и 17 г. В Клиниката по токсикология на Военноморската болница са приети две жени – на 70 и 81 г. Едната е с леки изгаряния на дланите, другата е само обгазена.