Очаква се указ на президента за избор на кмет и Общински съвет на Сърница

  • 10 януари 2015, 12:50
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a1267edd32b

Назначаването на временен кмет позволява той започне да провежда разговори и консултации за предстоящите избори. Един от сроковете, които текат в момента, е свързан със задължение на президента да издаде указ, с който да насрочи избора. Той трябва да бъде проведен до три месеца след обособяването на новата община. Указът се очаква до средата на месец януари. Това обясни секретарят на Областна администрация Пазарджик Светлан  Карталов.


От 1 януари 2015 г. общините в България станаха 265, след отделянето на Сърница от Велинград. Към новата местна управа са и селата Медени поляни и Побит камък, за което вече kmeta.bg писа. За периода от 1 януари до средата на  март 2015 г., когато се очаква да бъдат насрочени частичните избори за кмет и Общински съвет на Сърница, назначеният за временно изпълняващ длъжността кмет Мустафа Аликанов ще трябва да координира функционирането на новата община с досегашната - Велинград.


Сроковете, които са посочени в закона като течащи от обнародването на решението на Министерския съвет за отделянето на Сърница като община, текат от 1 януари, твърди Карталов. Според него, по неофициално информация, изборите ще са на 15 март.


"Процедурата по обособяване на новата община крие своите сложности от гледна точка на това, че община Сърница не присъства в Закона за държавния бюджет за 2015 година и следователно бюджетът й трябва да бъде определен с решение на Общинския съвет Велинград. Стои въпросът и с общинската структура и сглобяването на администрацията", коментира секретарят на областна администрация Пазарджик.


"Основните две задачи пред временния кмет и неговата администрация в следващите месеци са - първо да не се допусне намаляване на качеството на административното обслужване на населението и второ и главно - да осъществи организационно-техническата подготовка на изборите. Този избор трябва да избере кмет на общината и орган на местното самоуправление - Общински съвет, с всички съпътстващи дейности", каза Карталов, цитиран от Фокус.