Огоста скочи с 2 метра, няма опасност за населението

  • 17 септември 2014, 09:57
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54195a010dc5a

Река Огоста повиши нивото си с 2 метра, съобщиха от хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана. Вчера реката е била с ниво от 1,80 м, а тази сутрин при село Кобиляк са измерени 3,60 м.

Причината за пълноводието е увеличеното изпускане на вода от язовир "Огоста". Заради увеличения приток от 400 куб. м в секунда изпускателите са отворени за 70 куб.м в секунда.


При село Горно Церовене, където реката се влива в язовира, са залети ниви, градини, гори. Водата е заляла и мост над реката. Няма бедстващи хора, съобщи областният управител на Монтана Нина Петкова. В крайречния квартал "Огоста" на Монтана е възникнала паника от заливане, но такава опасност няма. Нивото се следи, има готовност за евакиуране на хора. Засега това не се налага, обяви г-жа Петкова.


Все още в бедствено положение е община Георги Дамяново, където селата бяха наводнени на 4 и 5 септември от проливните дъждове. Областинят управител призова за дарения на минерална вода за селата Говежда и Дълги дел, където питейната вода не е годна за употреба.