Онлайн уроците за учениците продължават поне до 13 април

  • 26 март 2020, 10:22
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8

Много е вероятно дистанционното обучение на учениците да продължи поне до 13-и април. Очакваме днес да излезе заповед на министъра на здравеопазването - Кирил Ананиев“. Това заяви министърът на образованието и науката - Красимир Вълчев, по NOVA.

Той призна, че е било предизвикателство за МОН да стартира дистанционното обучение, за да се компенсира изоставането с материала заради грипните ваканции. Това, което се случи, ни изненада приятно. За много голяма част от учениците в страната дистанционното обучение започна ефективно. Разбира се, че има възможности за подобряване“, подчерта министърът. Според Вълчев 90% от децата използват дистанционното обучение. Малка част са тези, които нямат достъп до интернет или компютри. Някои от тях пък имат телефони, но нямат компютри.

„Няма да има нулева година. Стартирахме успешно с дистанционното обучение. То ще бъде приравнено на присъствено обучение. Работните дни на учителите също ще бъдат приравнени на такива“, категоричен бе министърът на образованието.

Вълчев изрази надежда, че системата за толкова кратко е успяла да се мобилизира. Има 2-3 месеца до матурите. „За 3 дни успяхме да минем на дистанционно обучение. Предполагам, че бързо ще се адаптираме и към променени дати, ако се налага. Ако дигиталното обучение е до 13-ти или 20-ти април, може и да не се наложи промяна на изпитите. Ако продължи и след това, не е невъзможно отлагане“., каза още Красимир Вълчев.

Той призна, че ситуацията е най-трудна с учениците в 12-и клас, тъй като на тях им предстои кандидатстване във висши учебни заведения. В момента се обменя информация с министрите на образованието на другите страни.

Вълчев благодари на всички родители и учители за това, че за един уикенд всички успяха да се мобилизират и да започне дистанционното обучение.

„Към момента не се поставят оценки на учениците. Учителите си отбелязват активността, ангажираността и това колко проекти са изработили децата”, допълни министърът.

Снимката е илюстративна