Опасни отпадъци открити и край Луковит

  • 17 януари 2020, 10:14
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium otpadaci

Стотици килограми опасни отпадъци са били открити преди седмица край Луковит. Служители на общината са засекли по видеонаблюдението камион с великотърновска регистрация да изхвърля течности и боклуци с неясен произход. Стигнало се е и до намесата на полицията. 

С прокурорско постановление тези отпадъци – течности с неясен произход, излъчващи ужасна миризма, са задържани на депото за отпадъци край Луковит, съобщи днес Нова телевизия.

„Тези отпадъци са задържани от прокуратурата. Хванат е този камион по камерите. Установено е, че той е докарал тези отпадъци. Те се намират на площадката до момента, в който трябва да ги третираме, за да ги унищожим”, обясни кметът на Луковит Иван Грънчаров.

Намерихме отпадъците по сигнал на кмета на село Торос. Той ги е намерил в местност край селото. Бяха складирани, установи се, че са опасни и токсични. След този сигнал се намеси прокуратурата, полицията. Води се наказателно производство”, каза още той.

„Регионалната инспекция няма лаборатория, с която да изследва опасни отпадъци. А тези със сигурност са такива. Бидоните са пълни с твърда маса, която вероятно се е втърдила при излагане на въздух. Най-вероятно е някакъв вид смола, която е токсична и опасна. Мирише много лошо. При продължително излагане може да доведе до главоболие и гадене”, заяви екологът Ивайло Иванов.

„След приключване на досъдебното производство, органите на реда ще ни наредят тези отпадъци да бъдат обезвредени и предадена на лицензирана фирма. Това ще струва на общината множество средства”, добави той.

На кадри от общинското  видеонаблюдение се вижда ясно и  номера на камиона. Установена е връзка с фирма от Ботевград, която се занимава с управление на опасни отпадъци. Полицията вече работи по случая. По-късно днес се очаква информация и от прокуратурата.

Снимката е илюстративна