Опасност от екокатастрофа край Кричим

  • 25 март 2016, 07:37
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 eaaf df6f

Жителите на общините Брацигово и Кричим са започнали подписка срещу намеренията на министерство на енергетиката да издаде разрешение за проучване на местността „Лесковец” до село Жребичко. В територията, която е сбор от паметници на културата и попада в НАТУРА 2000, има индикатори за залежи на радиоактивни руди, по-точно на уран. Това показва металогенна характеристика на района, пише "Трафик нюз".


Хората се притесняват, че ако започне проучване на находището и евентуално добив на руди - почвата, водите и въздуха в района на общините Кричим, която е част от област Пловдив и респективно Брацигово, която е част от област Пазарджик, ще бъде замърсен.


„Проблемът не е местен, а е регионален и засяга много хора”, твърди кметът на Кричим Атанас Калчев, както и организаторите на подписката.


Те настояват министерство на енергетиката да не разрешава проучване за строителни материали в защитената местност и да се съобразят с направеното вече отрицателно становище от кмета на Община Брацигово.


Населението на село Жребичко и на самата община Брацигово вече е изразило изцяло несъгласието си за даване на разрешение, с което да се стартира процедурата по проучване.


Против намеренията за проучване са и гражданите и кмета на Община Кричим, които при стартиране на евентуални мероприятия по проучване и добив, ще бъдат косвено засегнати.


Гласувайте в конкурса "Кмет на месеца" ТУК.