Оптимизацията на общинските болници зависи от местната власт

  • 06 януари 2021, 13:30
  • Mini %d0%b8%d0%b3%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d0%b0 Автор Иглика Горанова
Medium 70625546 10219008100329251 7348525770274242560 o

Проектът на новата здравна стратегия до 2030 г.,който е публикуван за обществено обсъждане,  залага в себе си много оптимистичен сценарий по отношение развитието на здравеопазването в България. Вследствие на здравната криза, много от индикаторите за устойчивост и ефективност на системата бяха подложени на обстоен анализ. За да бъдат избегнати бъдещи казуси с възможността пациентите да бъдат приемани в лечебни заведение без проблем, а също така да им се предостави качествено лечение, ще се наложат някои реформи, част от които са вписани в новата стратегия. Така коментира пред kmeta.bg здравният експерт Аркади Шарков новият стратегически документ, по който се събират менения до 28 януари.

Според Шарков  оптимизацията на броя на лечебните заведения ще засегне  общинските болници, тъй като най-сериозните проблеми откъм финансиране, човешки ресурси, а и качество на лечението са при тях. Дългогодишните предложения за консолидация, приватизация или пък превръщането им в медицински центрове вероятно ще се обсъждат в следващите няколко години, но въпросът с тяхното преформатиране е по-скоро политически, отколкото икономически,смята експертът.

Какво ще каже местната власт

Той уточни, че принципал на тези  болници са общините и реформата при тях зависи от волята на общинския съвет, както и на кмета за реформа, така че скептичният подход би бил по-правилен в този случай. Стъпка в правилната посока е да се преразгледат договорите с всички лечебни заведения и да се отсеят тези, които имат реална добавена стойност за здравето на пациента, както и за доброто заплащане на медицинските специалисти. Ето защо създаването на официален индекс или оценителна система за качеството и стойността на лечение е стъпка в правилната посока, когато говорим за правилно разходване на парите от бюджета на НЗОК.

Фокусът е много вероятно да бъде насочен върху извънболничната помощ в идните години, тъй като дългите години на нейното неглижиране доведоха и до много проблеми в настоящата здравна криза, каза още експертът.