Орелът с най-голям размах в Европа се вижда край Козлодуй

  • 07 октомври 2019, 13:36
  • Default profile Автор Петя Валентинова
Medium white tailed eagle %d0%9c%d0%be%d1%80%d1%81%d0%ba%d0%b8 %d0%be%d1%80%d0%b5%d0%bb haliaeetus albicilla44

Орелът с най-голям размах на крилата в цяла Европа (2,50 м.) може да се види край Козлодуй. Видът се води морски (или още белоопашат) орел. Това научиха деца от еко клуба към центъра за подкрепа на личностното развитие в Козлодуй. Водени от Петя Лазарова и Велислава Спасова - еколог в общинската администрация, те отбелязаха Европейските дни на птиците. Всяка година в началото на октомвро се броят мигриращите птици в цяла Европа, данните от всички държави участнички (над 30) се обобщават за континента от международната природозащитна организация BirdLife International. За България координатор е Българско дружество за защита на птиците, което организира мероприятия в 6 града в страната.

„Имахме късмет и с времето, и с птиците. На брега срещу пясъчната коса на носа на остров Козлодуй наблюдавахме общо 658 птици от 21 различни вида. Научихме се да разпознаваме видовете с помощта на определител, да броим поединично и с наслагване големите ята“, разказаха участниците.

Видът, който породил най-голям интерес, бил черният щъркел. Видели цели 13, реещи се във въздушен комин над румънския бряг.

„Накрая се проведе викторина, в която участниците с ентусиазъм обобщихме това, което видяхме и научихме, а получихме за награди и значки с птици, срещащи се в района на Дунава”, похвалиха се малките еко любители.