Още две безплатни школи на Телерик Академия

  • 11 септември 2018, 17:26
  • Default profile Автор Жанина Илиева
Medium %d0%9b%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%879

Училищна Телерик Академия - най-мащабната безплатна ИТ инициатива за ученици, през октомври стартира първите безплатни школи в  Ловешка област - по „Дигитални науки“ за ученици от 8-ми до 12-ти клас в Луковит и по „Алгоритмично програмиране“ за ученици от 4-ти до 7-ми клас в Ловеч.

Всички въпроси, свързани с откриването и функционирането на школите, бяха обсъдени днес  на работна среща при областния управител Георги Терзийски. В нея участваха началникът на РУО на МОН Еленко Начев, зам.-кметът на община Ловеч Венцислав Христов и директори на основни училища в общината.

„Все повече от професиите днес и за в бъдеще ще изискват дигитални умения. Независимо дали ще изберат да се занимават с програмиране, или да се развиват в друга област, учениците трябва да могат да управляват дигиталните технологии и да пишат код, за да бъдат конкурентоспособни на глобалния пазар на труда. Затова вече 8 години предоставяме качествено, безплатно ИТ обучение за ученици от всички възрасти, като искаме да превърнем децата от консуматори в създатели“, коментира работата на Училищна Телерик Академия ръководителят ѝ Петър Шарков.

Обученията за ученици от 8-ми до 12-ти клас ще се реализират на територията на Професионална гимназия по селско стопанство „Сергей Румянцев“ в Луковит. Кандидатите  се регистрират онлайн на сайта на Училищна Телерик Академия и трябва да се явят на входен тест. Обученията са с практическа насоченост и подпомагат кариерната ориентация на учениците и тяхната последваща професионална реализация. Те научават какво стои зад някои от най-новите технологии: роботика, изкуствен интелект, 3D принтери и виртуална реалност и как да ги управляват. Създават първите си програми и разбират как да учат по-бързо и ефективно. 

Школата за ученици от 4-ти до 7-ми клас ще бъде в Ловеч, в СУ „Св. Климент Охридски“. Тя се създаде благодарение на Фондация „Веселин Калчев“ и изключителната роля на сина на ловешкия диригент – Даниел Калчев. Кандидатстването е отворено до 30 септември през сайта на Училищна Телерик Академия, изисква се регистрация и явяване на тест с логически задачи.  Обучението навлиза в дълбочина в света на програмирането, като подготвя учениците за участие в състезания и олимпиади по информатика. Близо 70% от състезателите в групите за 4-7 клас през учебната 2017-2018 година са възпитаници на Академията.

Продължителността на програмите е 100 учебни часа, разпределени през учебната година, които се провеждат от опитни преподаватели и специалисти в областта. След успешно завършване участниците получават сертификат от Училищна Телерик Академия.