Остров Св. Анастасия се подготвя за фестивал на билките

  • 11 юни 2019, 06:55
  • Default profile Автор Александра Петрова
Medium 855a92adc057bf908b45b27cc97a4dd5

Над 50 участници ще се включат в първият по рода си фестивал на билките, който ще се проведе на бургаския остров Света Анастасия.

"Биле фест" ще се състои в рамките на два поредни дни – 15 и 16 юни. Гостите на събитието ще имат възможност да закупят и опитат различни билки и здравословни храни, лечебни екстракти и мехлеми. Посетителите ще се запознаят и с автентичните начини за приготвянето на тези продукти.

От островната пещ ще бъде изваден топъл хляб, замесен с квас, билки и зеленчуци. Кримският чай - билка, която расте на о. Света Анастасия, ще има своето запазено място в програмата. Козметика с билкови продукти и морски водорасли ще бъде представена на гостите лично от производителите. На острова ще могат да се закупят още свежи билки за разсад, красиви сувенири и бижута с билки, цветя и български шевици.

За доброто настроение на всички ще има и богата програма от фолклорни ритуали за здраве и плодородие. Част от проявите ще са посветени на празника Еньовден, отбелязван по нашите земи от древността.

За да е истински празнично и българско настроението по време на "Биле фест", ансамбъл "Странджа" ще заплени публиката с фолклорни танци и песни, както и с ревю на народни носии и традиционни български облекла от миналото. В островния музей ще бъде подредена изложба на странджански шевици. Посетителите ще чуят и мелодии на флейта в изпълнение на възпитаници на НУМСИ "Панчо Владигеров".

Най-малките гости на острова ще се забавляват в творчески работилници за сапуни и сувенири от ароматни билки.

В кухнята на ресторант "100 години назад" подготвят специално меню със супа от коприва, лапад и слез. Мидите ще са с дафинов лист и пресен девесил, а пилешкото с пресни картофки ще е подправено с мащерка, риган, и босилек. Екипът на острова ще представи медената лимонада с кримски чай и свежа мента като хита на лято 2019.

На 15 и 16 юни кораб "Анастасия" ще пътува с часове на тръгване:

10:00, 11:30, 13:30, 15:00 и 17:00.

Необходима е предварителна резервация на телефон 0882004124 или е-mail: reservations@gotoburgas.com.