Освещават нови икони на храма „Св. Вмчк. Георги Победоносец“ в Лесидрен

  • 22 юни 2016, 04:29
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5d9893aa 13ad b7e6

С тържествена Света литургия на 25 юни ще бъдат осветени две икони на храма „Св. Вмчк. Георги Победоносец“ в село Лесидрен, Община Угърчин. Иконите са мозаечни и са разположени на фасадата на светата обител. Те са реплики на храмови целувателни икони.


Дело са на художниците Владимир Куртев и Пламен и Стоян Коцалеви. Идеята и организацията за изработката на светите образи е на църковното настоятелство на храма. Общата стойност на двете икони е 12 500 лева, а средствата са дарени от миряни.


Миналата година храмът бе обновен по мярка 322 „Обновяване и развитие на населените места” от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.


Бяха ремонти камбанарията и покривът, поставена бе нова дограма, изградени бяха електро-мълниезащитна и заземителна инсталация,извършени бяха фасадни и интериорни работи и други строителни дейности. С поставянето на двете икони на фасадата тази година и с тяхното освещаване храмът добива завършен вид.


Храмът „Св. Вмчк. Георги Победоносец“ е построен изцяло от камък в далечната 1859 г. с усилията на местните хора, които са прекарвали с волски коли камъни от планината. Строители са били майстор Божко и другарите му от Трявна, а иконописец - Пенчо хаджи Найденов от Троян. През 1976 г. е обявен за паметник на културата.