Осветиха нов параклис в Пирин планина

  • 23 ноември 2019, 17:19
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium dsc 0217

Празничен ден бе тази неделя за жителите и гостите на симитлийското село Ракитна. Причината за това бе ритуалът по освещаването на новия параклис „Свети Александър Невски” в подножието на връх Кръста в Пирин планина. Отец Яне отслужи водосвет за освещаване на божия дом.

На освещаването светата обител присъстваха кметът на община Симитли - Апостол Апостолов, председателят на общинския съвет - Владимир Христов, кметовете на населените места в общината, благодетели и кметът на село Ракитна - Стефан Костов. Управникът на селището е основен инициатор за изграждането на параклиса.

Преди 1 година, навръх Преображение Господне, се постави началото на строежа на малкия храм до 22-метровия кръст в село Ракитна. С доброволен труд на местните, с помощта на кмета Апостолов и общинското ръководство новият параклис вече е част от облика на една своеобразна Света гора в община Симитли, където има десетки храмове и параклиси. Точно тук глашатаите застигат войските на майор Орлински с вестта за примирие. Там е побит меч и са изречени думите: „Дотук е България“. В знак на признателност и уважение новият параклис е символ на родовата памет, която обединява предци и потомци и затова носи името на свети благоверен княз Александър Невски.