Осветиха скален параклис край Провадия

  • 07 август 2019, 10:46
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 7 %d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%ba%d0%bb%d0%b8%d1%813

Скален параклис в местността Калето над варненското село Венчан бе осветен на големия християнски празник Преображение Господне от отец Александър. Малкият храм е изграден от мобилния екип на Държавното горско стопанство „Провадия“. Идеята е на Асен Христов, който смята, че всеки човек трябва да направи нещо хубаво през живота си, да начертае светла следа, която да остане в спомените на хората и да кара и другите да правят добрини. 

Той и колегите му Диян Неделчев и Атанас Иванов са разчистили района, поставили са метален кръст над параклиса, окачили са икони.

Местността, избрана за параклиса, е не само особено живописна. Смята се, че тя има силна положителна енергия, с която зарежда посетителите. Местни хора свидетелстват и за необичайни природни явления и феномени. Често нощем тук се виждат необясними светлини, а в определени периоди на годината са наблюдавани видения и миражи.

До „Свети Архангел Гавраил“ се стига по пътека, която тръгва от центъра на селото, вдясно от сградата на кметството. Всеки може да запали свещ в параклиса и да се наслади на красивата природа. Хората от мобилния екип са поставили в близост маса и пейка, за да могат да си починат туристите, а Христов е решил догодина да изгради и чешма.