От 10-те общини в Смолянско, само в Мадан няма доброволчески отряд

  • 04 декември 2015, 18:21
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a188c6d5c28

С изключение на Мадан, всяка от общините в област Смолян има формирования от доброволци, които участват в акциите за преодоляване на бедствени и аварийни ситуации. Общо 94 души са доброволците в областта, стана ясно на семинар за изпълнение на „Националната програма за поетапно изграждане на самостоятелно действащи доброволни формирования”, който се проведе в областната администрация.


В повечето от формированията обаче има недостиг на доброволци, а в община мадан няма сформирана такава група. В други общини пък са създаден и добри практики за финансова помощ от страна на местната власт, ако доброволците не разполагат с финансови средства за кандидатстване.


„Няма готова рецепта как да се набират доброволци”, коментира Васко Василев – главен специалист към Дирекция АИО и ОМП и уточни, че те имат право на обучение, възнаграждение, екипировка, неплатен отпуск за участие в доброволни акции, затова е важно да се провеждат кампании за популяризиране на доброволческата дейност, за да достигне до повече хора, които да се включат във формированията.


На база на опита в Германия, където 80% от пожарникарите са доброволци, в РД „ПБЗН”-Смолян е създаден Младежки доброволен отряд, в който се обучават младежи от 16 до 18 годишна възраст. След навършване на пълнолетие те могат да попълнят местните доброволни формирования. 


Още новини от Смолян и региона четете ТУК.