От 12 юни Бургас е в плен на четенето

  • 02 юни 2014, 15:08
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 52a59778c60a7

С концерт на Миленита и Funky Miracle ще започне третото издание на националния фестивал "Четящият човек" в Бургас . Откриването е на 12 юни. Преди концерта ще бъде обявен и носителят на тазгодишната едноименна награда.

Бургазлии и гостите на града ще могат да се насладят на множество изложби, атрактивни културни прояви за деца и възрастни, концерти, филми и представления. Ще гостуват и известни писатели.


В рамките на фестивала ще бъде представена изложбата екслибрис "Марио Варгас Льоса в София" и непоказвани репортажни цветни и черно бели фотографии от гостуването на писателя у нас.


Експозицията, посветена на Льоса, е включена във втория де от фестивала. Тогава почитателите на изобразителното изкуство ще имат възможност да разгледат още две изложби на подбрани екслибриси от националния студентски конкурс на тема "Четящият човек" и литографии на Стефан Марков към "Записки по българските въстания" от Захарий Стоянов.


Екслибрисът представлява миниатюрна графика с приложен характер, която представлява гравиран или печатен знак, който идентифицира собственика на дадена книга. Идва от латинския израз "ex libris", което означава "из книгите на…" в смисъл "от библиотеката на…". Представлява етикет, който се залепва на вътрешната страна на корицата на книга, или печат, който се поставя там. Специфични за екслибриса са неговата лаконичност и изящество на рисунъка, изразяването на отношението към отделния човек - било със средствата на вица и шегата, било чрез символи и сравнения.


*Още новини от Бургас четете тук.