От 16 август започва тестването на ТОЛ системата

  • 16 май 2019, 13:13
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium img 6774

Отлагане на тол системата за камионите и автобусите с три месеца - за това се договориха на спешна среща при премиера Бойко Борисов превозвачите и пътната агенция, съобщаи Нова телевизия. От 16 ноември до 16 януари стартират тестове на системата в реално време.

Thumb img 6734

Симулациите на системата, които започнаха вчера ще продължат до 16 август, когато трябваше да е официалният старт и на тол таксуването. Тогава обаче ще започне в реално време тест на системата, така че на база трафика, който минава през пътищата с тол такси, и таксите, които ще бъдат изчислени на база този трафик, като се провери какви са на практика постъпленията за хазната.

„Ноември месец трите месеца изтичат. Не искам да фиксирам точно тримесечен срок, защото може и по-рано да свършим с тестовия период, но това ще го уточним в разговорите с превозвачите”, съобщи министърът на регионалното развитие Петя Аврамова.

Thumb img 6727

Тогава ще постъпят нови разговори между двете страни, така че те да решат в крайна сметка кои такси ще бъдат най-добрите и от страна на държавата, и за превозвачите.

"От 16-и август се започват реални тестове на системата. Ние предложихме наши превозни средства на които да се монтират бордови устройства и в рамките на около три месеца да се извършат тези реални тестове и междувременно ще работим на база на получените данни, и за обхват, и за цени“, съобщи след срещата изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев. От организацията ще предоставят свои превозни средства, за да бъдат монтирани специални тестови устройства.