От 2 до 70-годишни идват на авиошоуто в Кърджали

  • 18 май 2018, 13:16
  • Default profile Автор Мария Димитрова
Medium %d0%b3%d1%8c%d0%be%d0%ba%d1%87%d0%b5

Уникално авиошоу ще се състои тази събота и неделя на старото летище на Кърджали. Третото издание на "Криле над Кърджали" ще предложи на всички жители и гости на града невероятното изживяване да наблюдават от птичи поглед околните забележителности. Колко посетители се очаква да се включат във въздушното шоу? Има ли интерес към авиацията? Отговорите на тези и още въпроси научихме от единия от организаторите на събитието - Себахтин Гьокче - президентът на Авио-мото Клуб Кърджали.

- Г-н Гьокче, колко летателни машини ще се включат в авиошоуто?

- Малки самолети, делтапланери и парапланери ще бъдат част от авиошоуто "Крила над Кърджали". До момента има доста подадени заявки за участие в полетите от различни краища на България. Но не мога предварително да дам точна цифра, тъй като всичко зависи от времето в самия ден. Ако вали, е невъзможно мероприятието да се осъществи. Така че на място ще се прецени колко аероапарати ще летят. Все пак, ако времето е хубаво, се очаква най-малко 4-5 самолета да кацнат на летището, както и 3-ма делтапланеристи. Всичко е подготвено, разполагаме с разрешение от Ръководство на въздушното движение (РВД) за ниско летене с радиус 15 км от летището.  

- Кой ще управлява машините?

- Всички летателни апарати ще бъдат управлявани от военни пилоти, пилоти професионалисти. 

- Ще имат ли възможност посетителите да се включат е летенето?

- За трета поредна година всеки посетител на авиошоуто ще има възможност да лети с двуместен и четириместен самолет над забележителностите в Източните Родопи като Водното огледало, язовир "Кърджали", скалния град Перперикон, връх Алада. Всеки, който има желание да усети тръпката от авиацията и да види красотите около Кърджали, ще може да се възползва от уникалното преживяване да се извиси над небето с опитни пилоти, които ще управляват летателните машини. Събитието се превърна в традиция, която смятаме да продължим и през следващите години. Искаме малки и големи да се нарадват на летено и очарованието на Кърджали.

- Хора на каква възраст привлича авиошоуто?

- Дечица на 2 годинки са идвали, за да гледат атрактивното шоу, да се качат и снимат в самолетите. Най-възрастният мъж е 67-годишен. Повечето от посетителите са на възраст между 10 и 60 години.

- Колко посетители очаквате да дойдат?

- През целия ден постоянно идват хора - между 100 и 200 човека на ден посещават събитието. 

- Има ли интерес към авиацията?

- Кърджалийци имат слабост към летенето. Преди години се изпълняваше полет от тук до София за 12 лева и местните жители редовно летяха до столицата и обратно. Не много отдавна известен пилот от Кърджали си купи и регистрира самолет и скоро ще лети над града. А делтапланеристи имаме над 5 човека.