Отбелязваме международния ден на биологичното разнообразие

  • 22 май 2014, 07:40
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 537da87d5c037

Днес отбелязваме международния ден на биологичното разнообразие. България е след отличените от Европейската комисия страни в първите награди "НАТУРА 2000" в раздела за опазване на природата. Проектът за спасяване на царския орел в Сакар бе отличен благодарение на работата на екипа и на сътрудничеството му с частни дружества. Така местното размножаване на този застрашен в световен мащаб вид е възстановена, след като е била на ръба на изчезването, отбелязва Комисията, съобщи БНР.


Наградата бе връчена от еврокомисаря по околната среда Янез Поточник и членовете на журито на директора на проекта Светослав Спасов снощи, на церемония в Брюксел. За новините Димитър Демерджиев от екипа подчерта, че преди 15 години е имало само 6 двойки царски орел, а сега те вече са 26. По проекта се работи от 2009-а година, каза още той и допълни:


Тази награда е изключително важна, защото тя е едно признание за работата ни по царския орел. Той е един световно застрашен вид. Имаме много голяма обществена подкрепа, основно от местните хора, които са ангажирани с опазването на вида.


В състезанието са участвали 163 кандидатури. Журито е избрало победителите по категории от 22 проекта.