Отбелязваме Международния ден на спорта за развитие и мир

  • 05 април 2014, 18:31
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 53404b5240dc9

Идеята за организиране на ден, в който да се популяризира спорта като средство за постигане на световен мир, е на Жоел Бузу, президент на световната организация "Мир и спорт". Инициативата става факт през 2013 г. с решение на Общото събрание на ООН, което обявява 6 април за Международния ден на спорта за развитие и мир.

През 2014 година този ден се отбелязва за първи път в световен мащаб. Чрез Държавните спортни училища Министерството на младежта и спорта организира различни спортни прояви в големите градове на страната - София, Пловдив, Плевен, Русе, Бургас и Варна.


Програмата е изключително разнообразна и наситена. СУ "Васил Левски" и спортните клубове в Пловдив още от 10.00 часа на 6 април стартират приятелски мачове по футбол, баскетбол, волейбол, спаринг срещи по бокс и контроли по стрелба.


На градския стадион ще се състоят различни лекоатлетически състезания, а на Гребната база - контролни регати и демонстрации с ергометри., съобщиха от пресцентъра на Министерство на младежта и спорта


Стара Загора приема престижен Международен турнир по художествена гимнастика.


Столичното спортно училище "Генерал Владимир Стойчев" организира турнири по шахмат и тенис на маса.


Възпитаниците на плевенското спортно училище "Георги Бенковски" ще проведат състезания по лека атлетика, борба, бокс, тенис на маса в парк "Кайлъка". Зала "Балканстрой" приема баскетболни срещи, а зала "Спартак" - акробатични, волейболни и карате демонстрации.


На стадионите "Плевен" и "Белите орли" се организират футболни мачове, в градската градина -лекоатлетически състезания, а на язовир "Тотлебенов вал" - демонстрации по гребане.
Спортното училище в Русе "Майор Атанас Узунов" се включва в инициативата с популяризиране на идеята на Жоел Бузу в часа на класа.


В центъра на града ще се организират лекоатлетически крос и стрийт баскет. На гребния канал "Текето" в с. Николово ще се проведе демонстрация по кану-каяк.


СУ "Юрий Гагарин" в Бургас чества 6 април с лекоатлетически състезания - скок от място, гладко бягане на 100 и 1000 метра, турнири по свободна борба и футбол.


Варненското спортно училище "Георги Бенковски" ще проведе спаринг срещи по бокс, контроли по вдигане на тежести, състезания по спортна стрелба, силова подготовка, гребане, кану-каяк, щафетно бягане.