Отдавна имаме нужда от конкурс "Кмет на Европа", убеден е градоначалникът на Айтос

  • 23 март 2016, 14:54
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 afc7 4aed

Председателят на Асоциация „Евро Адванс“ Боян Томов представи инициативата „Кмет на Европа“ при работна среща с кмета на Айтос Васил Едрев, състояла се в сградата на общината.


„Убеден съм, че личността на кмета, мажоритарно избран от гражданите, трябва да бъде издигана като нещо наистина значимо и най-близко до проблемите и живота на европейския данъкоплатец. Това е целта на нашата Асоциация „Евро Адванс”, такава е и ролята на нашите партньори, които ще участват в инициативата "Кмет на Европа", заяви Боян Томов.


Призът „Кмет на Европа” има европейски патент, издаден от Европейското патентно ведомство по всяка вероятност ще бъде подкрепен от Европейската комисия.


Освен че издига ролята на кмета, тя дава възможност за подобряване на комуникациите между европейските организации.


„Инициативата стартира със съдействието и подкрепата на сдружението на общините в Европа, в което членуват над 150 хил. кметове.”, обясни още Боян Томов.


От своя страна Васил Едрев напълно подкрепи идеята за конкурс „Кмет на Европа“ и подчерта, че тя може да бъде тази отдавна чакана форма за общуване, контакт и обмяна на опит между европейските градоначалници.


Кметът сподели с Боян Томов проектната готовност на община Айтос и най-спешните проекти, за които администрацията очаква да получи финансиране през новия програмен период. Това са благоустрояването на единствения в региона изкуствено създаден парк „Славеева река”, разширяване на зоопарка и преместване на Детско отделение в основната база на общинската болница.Боян Томов и Васил Едрев обсъдиха проблемите на общините с мащабите на Айтос, свързани с недостига на средства за обновяване на спортната инфраструктура.


„Имаме 13 спортни клуба, шампиони и национални състезатели. Правим всичко възможно да им осигурим добри условия за развитие, но общината няма достатъчно средства за обновяването на спортната база. Знам, че подобни проблеми имат и колегите от съседни общини, затова трябва да се предвидят възможности за преодоляването им в национален мащаб”, заяви още кметът.


По време на срещата Васил Едрев посочи и постиженията на него и екипа му. След като през миналия мандат беше успешно изграден завод за преработка на скариди, в който намериха работа 300 безработни, сега предстои изграждането на ново мащабно производство за филетирана сьомга. Инвеститорът е от Швеция, а инвестицията за 5 млн. евро.


В момента общината реализира няколко проекта и очаква финансиране по два трансгранични проекта, в партньорство със Специализираната областна администрация на Одрин, Турция.


Васил Едрев и Боян Томов коментираха и ролята на медиите за решаване на наболелите проблеми на общините. Васил Едрев благодари за възможността да получава информация от Вестника на българските общини – KMETA.bg, което дава на градоначалниците изключителната възможност да споделят проблемите си и да търсят общо решение.


Още новини от Бургас и региона четете ТУК.


Гласувайте в конкурса "Кмет на месеца" ТУК.