Откраднаха камерите край езерото на пеликаните

  • 11 февруари 2019, 16:44
  • Default profile Автор Станка Христова
Medium %d0%a1%d1%80%d0%b5%d0%b1%d1%8a%d1%80%d0%bd%d0%b0

Крадци разрушиха системата за видеонаблюдение в биосферния резерват „Сребърна”. По данни на полицията в Силистра откраднати са една въртяща се и пет  стационарни камери, разположени в местността "Фазанарията". Наблюдателните  апарати са били изрязани от металните им постаменти и задигнати заедно с още две записващи устройства.

Това не е първото посегателство на системата за видеонаблюдение в защитената местност. През 2017 г. злосторници отмъкнаха оттам три камери и захранващия ги соларен панел, припомнят от полицията.

Системата за видеонаблюдение има за задача да следи живота на защитената фауна край брега на Дунава. Освен наблюдението на редките птици и животни, камерите запечатват и набезите на бракониерите. Криминалисти предполагат, че последното похищение е дело на ловци и рибари, които се готявт да плячкосват в защитената местност и не желаят да бъдат разпознати.

Междувременно директорът на Природонаучния музей в биосферния резерват Елена Иванова съобщи, че всеки ден има посетители, които идват да гледат пеликаните. Въпреки, че активният туристически сезон още не е започнал, гостите са все по многобройни. Всички посетители ще могат да проследят с бинокли и далекогледи живота на птичите колонии край езерото Сребърна, уверяват от музея.