Откриха 183 нови социални жилища в Благоевград

  • 15 май 2019, 20:30
  • Default profile Автор Владимир Симеонов
Medium 4 24

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов официално откри новите апартаменти по проекта „Изграждане на социални жилища в IV-ти микрорайон“.

„Това е поредният завършен проект. От началото на годината до момента сме открили общо шест обекта. Вече са готови и 183 жилища за млади, нуждаещи се семейства. Мисля, че това е показателно за работата на община Благоевград и каква е социалната ни политика. Отделно в общината има близо 500 жилища, заедно с новите стават 700. Това означава, че община Благоевград дава възможност на 700 семейства да ползват жилище. На фона на общия брой население на Благоевград означава, че покриваме между 2 и 3 % от жителите на града”, заяви кметът Камбитов.

Той подчерта обаче, че има и хора, които си позволяват да опорочават всичко, да плашат населението, да разпространяват неверни неща по отношение на това кои ще се настаняват в новите социални жилища. „За пореден път заявявам, че хора, които не си пращат децата на училище, хора, които получават социални помощи, а не изпълняват задълженията и ангажиментите си, няма как да ползват общински жилища. Променяме Наредбата, настаняването ще започне след нейното приемане“, каза още кметът Камбитов. Той благодари на изпълнителите, на партньорите от „ВиК“ ЕООД- Благоевград и ЧЕЗ.

Преди старта на официалната церемония по откриване на трите блока бе дадена и заключителна пресконференция по проекта.

Общата му стойност е 9 009 433,84 лв. Новоизградените жилища ще осигурят подслон и нормални условия на живот чрез изграждане на съвременни социални жилища. Апартаментите са напълно обзаведени - с мебели /спални, столове, маси, шкафове, дивани/, електродомакински уреди /хладилник, вградени фурни и котлони, перални/, плазмени телевизори, модерни бани с душ кабини, част от които са изпълнени за хора с двигателни нарушения. Жилищата са оборудвани още с дребен домакински инвентар, включително и посуда. Комплексът се отоплява на газ от собствена централа, която също е преминала успешно пробните тестове.