Откриха дерматит и в Кюстендилско

  • 28 април 2016, 06:58
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54941ec1e63ec

Случай на нодуларен дерматит е регистриран в кюстендилското с. Бураново, съобщиха ветеринарни специаристи, а от областнатаа агенция по контрол на храните са потвърдили информацията. Животните на местен гледач - крава и теле, ще бъдат умъртвени днес и ще бъдат платени на фермера. Бившият кмет на Дупница и бивш шеф на областната агенция по храните в Кюстендил д-р Първан Дангов, който оглавява екипа на място по предприемане на мерки срещу разпространението на заболяването, каза, че още днес ще започне ваксиниране на едрите преживни животни в радиус от 3 километра от огнището в с. Бураново.


Епизоотичната комисия е разпоредила на фермерите дезифенциране на помещенията, където държат животните си и обезопясяване среще болестта на маршрутите за паша или забрана изобщо да се изкарват на открито и по къра. Същевременно Българската агенция по безопасност на храните въведе извънредни правила при транспорт, преработката и реализацията на месо и мляко и произведените от тях продукти заради заразния нодуларен дерматит. Мерките са в изпълнение на решение на Европейската комисия относно някои защитни мерки срещу болестта заразен нодуларен дерматит в България. Те са валидни за областите Благоевград, Кюстендил, Пловдив, Хасково и Стара Загора.


Собствениците на животновъдните обекти за едри и дребни преживни животни трябва да увеличат мерките за биосигурност, да извършват дезинфекция и дезинсекция. Трябва незабавно да информират ветеринарен лекар при съмнение за заболяване или смърт на животно. Да извършват дезинфекция на всички влизащи и излизащи от обекта превозни средства. Да осигуряват защитни облекла за посетителите на фермата, ако не може това да бъде избегнато.


В Кюстендилско има само една кланица - в Кочериново, което е непосредствено край откритото огнише на нодуларен дерматит, там контролът трябва да е на 100%, казаха ветеринари. Клането на едри преживни животни от областите Благоевград, Кюстендил, Пловдив, Хасково и Стара Загора ще се осъществява в месодобивни предприятия на територията на съответната област, а върху месото на закланите животни ще се поставя специална здравна маркировка. Месните заготовки трябва да сa с идентификационна маркировка с форма “диамант”. Направени са препоръки и как да се обработва прясно мляко, преди да се консумира.