Откриха епруветки с кръв, изхвърлени край Девня

  • 06 август 2019, 19:18
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 6 %d0%b5%d0%bf%d1%80%d1%83%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%ba%d0%b8

Десетки епруветки с кръв, изхвърлени край автомагистрала „Хемус“ в землището на община Девня, вдигнаха по тревога най-малко три институции. Биологичният отпадък е забелязан в храстите   от бдителен гражданин, който спрял край аутобана да се облекчи. За находката са уведомени МВР, Регионалната здравна инспекция и РИОСВ – Варна. 

Екипи на санитарната и на екоинспекцията заедно с кмета на Девня Свилен Шитов направиха оглед на мястото. Кръвта може да е както човешка, така и животинска, не е ясно и дали е заразна. Според инспекторите не може да се идентифицира откъде идва отпадъкът, защото по тяхна преценка той е стар, а етикетите на епруветките вече са заличени. 

Кметът Свилен Шитов разпореди на отговорните длъжностни лица в общинския отдел „Екология“ незабавно да се свържат с оторизирана фирма, която да извози опасните отпадъци до специализирана инсталация за тяхното обезвреждане. По негово указание тревната площ ще се разчисти щателно и от битовите отпадъци, след което ще се извърши основна дезинфекция на целия район.

Много често се случва фирмите, транспортиращи подобни пратки от болници или лаборатории, да ги изхвърлят на пътя, коментираха от Регионалната здравна инспекция. Екологосъобразното управление на опасните медицински отпадъци от лечебните заведения е от голямо значение, защото те са с висока степен на обществена опасност поради възможността от разпространение на заразни и инфекциозни болести. Според нормативната уредба медицинските отпадъци се предават за последващо обезвреждане в лицензирани инсталации.