Откриха каменен орел, украсявал храм на Юпитер край Свищов

  • 28 юли 2015, 09:02
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 4f64c81c 4487 7d37

Новооткрит релеф край древния римски град "Нове" край Свищов е поредното доказателство, че храм на бог Юпитер е имало и извън крепостните стени и неговата фасада е била богато декорирана, съобщи археологът Павлина Владкова от РИМ -Велико Търново.


На около 3 км. западно от римския лагер Нове, на брега на Дунава, случайно е намерен каменен релеф с изображение на орел. Паметникът представлява варовиков блок с правоъгълна форма, който обаче е повреден от времето. На места дългото седене във водите на Дунава също е допринесло за изтриването и заличаването на някои от детайлите.


Върху лицевата страна е издялан орел с прибрани крила, на който липсва главата, която е била обърната надясно. На едната тясна страница има оформено почти квадратно вдлъбване, което показва, че блокът е бил вграден в стена. Такъв тип паметник за пръв път се открива в Нове.Релефът е много добре изработен и личи школуваната ръка на майстора-каменоделец. Той е дълбок и точен, със стремеж да бъдат спазени пропорциите на тялото и показани детайлите от фигурата на птицата, която е кацнала в спокойна поза с прибрани крила. Оперението, торсът и краката са изобразени чрез плитки и дълбоки вдлъбвания с различна форма и посоки, като по този начин, чрез светлосенки, фигурата се откроява ефектно и изразително.

Несъмнено релефът принадлежи на богато декорирана фасада на представителна сграда. Орелът е символ на върховния римски бог Юпитер. В лагера на I Италийски легион Нове култът е бил много популярен и официално честван в принципиите (военната комендатура), от където произхождат няколко надписа с посвещения, както и отделни мраморни и бронзови статуетки на орли. Юпитер е основното божество, към което се обръщат държавните служители, когато правят посвещения за благоденствието на императора.

Божеството е почитано и от ветераните и цивилното население, което живее около лагера. На брега на Дунав и западно от крепостните стени са намерени няколко надписа от частни лица, посветени на Юпитер Оптимус Максимус.

"Археолозите са признателни на работниците от строителната фирма, не искат да изброяват имена, за да не пропуснат някого от многобройните си приятели – шефове и строители, на чиято безвъзмездна помощ и положително отношение към античните паметници от Нове вече години наред разчитат по време на археологическите кампании. При изкопни работи в Свищов и извън града не пропускат при намирането на каменни детайли, зидове и други старини да се погрижат за тяхното опазване и да сигнализират веднага, както и да помогнат при разкриването и пренасянето им" каза археологът от РИМ- Велико Търоново Павлина Владкова.

Разкопките в Нове започнаха само преди десетина дни, ще се работи през целия месец август в различни сектори в римския лагер и проучвателите от българо-полската експедиция очакват още много приятни изненади и открития.