Откриха мече в двор в Кладница

  • 21 май 2019, 12:29
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 130257 660 370

Четиримесечно мече, вероятно отделило се от майка си, е открито снощи около 20 часа в частен двор на необитаема къща в с. Кладница, в района на "Държавно ловно стопанство Витошко-Студена”. Това съобщиха от пресцентъра на Югозападно държавно предприятие.

Мечето, намерило подслон в двора на къщата, се покатерва на оградата, след което се озовава на близкия бор на височина около 15 м. 

За случая съобщи директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов, който заедно с горски служители от териториалното поделение на предприятието реагират веднага на подадения сигнал от местни жители.

Горските служители сигнализират РИОСВ Перник, полицията и пожарната. Уведомени са също неправителствените организации "Четири лапи” и "Зелени Балкани” за евентуалното транспортиране на животното до тяхна база. Предприемат се всички предохранителни мерки по спасяване на мечето, като се осигурява периметър, за да не се стресира то. Но с падането на нощта хората са изтеглени, а термокамерите за наблюдение заснемат как час и половина след полунощ животното слиза от дървото и поема към гората. 

Служители на "ДЛС Витошко-Студена” и в момента дежурят на място, за да проследят дали ще има повторно явяване на мечето. Специалисти коментират, че то не би могло да оцелее само, ако не успее да открие майка си. 

Снимка Югозападно държавно предприятие