Откриха нови огнища от заболели крави

  • 26 април 2016, 13:20
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 54941ec1e63ec

Нови три огнища на крави, заболели от нодуларен дерматид на територията на общините Раднево и Опан са открити при последните проверки по стадата, съобщи директорът на старозагорската областна дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков.


Заразените животни са били изолирани в селата Любеново и Васил Левски, изчакват се крайните резултати от лабораторните анализи преди да се пристъпи към крайната мярка – унищожаване.


До сега са унищожени 39 глави добитък в Бял извор и Баля поляна, утре предстои да бъдат умъртвени 120 елитни крави, собственост на земеделската кооперация в старозагорското село Дълбоки. Близо 70 от животните били бременни, уточниха проверяващите.


По думите на кмета на селото Бальо Иванов крайната мярка буквално ще затрие поминъка на хората. Всекидневно от нарочените за изтребване животни се получавали близо 1 300 л мляко. 70 от кравите пък били бременни, което допълнително утежнявало ситуацията.


„От мен искат да намеря багер, да изкопая трап и едва ли не с ръцете си да започна да ги изтребвам“, притесняваше се селският управник, който е сред член-кооператорите на ЗПК „Шести май“.


По думите му парите, които държавата дава като компенсация на собствениците не стигат до никъде за закупуване на нови животни.


Още новини от Стара Загора и региона четете ТУК.


Гласувайте в конкурса "Кмет на месеца" ТУК.