Откриха сметка за подкрепа на събора в „Илиева нива”

  • 28 май 2016, 09:26
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 591928ff 672a a234

Община Ивайловград и Съюзът на Тракийските дружества набират средства за провеждането на традиционния събор в местността Илиева нива край Глумово. "На 4 юни честваме Деня на тракийското дете, спомняме си за трагедията от 1913 година, за да не се повтори никога тя", обявиха организаторите на проявата.


Тук на 3 октомври 1913 г. редовната турска войска избива над 200 пеленачета, скрити на южния бряг на река Арда - деца на българи, бягащи от Южна Тракия и преследвани от тази войска.


През 1996 г. в местността е издигнат мемориалът „Илиева нива“ в памет на 40 000 изклани тракийски бежанци, на опожарените им и разграбени селища. Издигането му е отдавнашна идея на тракийци и на роденият в Дедеагачкото село Лъджакьой скулпор Стою Тодоров, но е реализирана от други творци едва в края на ХХ век.


Край мемориала, състоящ се от параклис, паметник и чешма, всяка година около Международния ден за защита на децата на 1 юни се провежда „Националният младежки тракийски събор - Ден на тракийското дете“. Традиционно организатори са община Ивайловград и Съюзът на тракийските дружества в България.


Община Ивайловград и Съюзът на тракийските дружества в България всяка година организират и провеждат Национален младежки тракийски събор “Илиева нива”- Ден на тракийското дете. Честванията ще се проведат на 4 юни на мемориалния комплекс “Илиева нива” край село Глумово.


Всяка финансова подкрепа ще допринесе за това събитие да се превърне в истинско тържество на духа. Благодарение на потомците на тракийските бежанци от цялата страна ще се съберат, съхранявайки спомена за 1913 г. 


Община Ивайлоград откри набирателна сметка за събора на "Илиева нива" на 4 юни. Набирателна сметка на Община Ивайловград:


IBAN:


BG15UBBS80028413873205


BIC: UBBSBGSF


ОББ клон Ивайловград


Код за вид плащане: 44 51 00