Откриха югозападната порта на Одесос

  • 24 март 2019, 10:02
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 23 %d0%bf%d0%be%d1%80%d1%82%d0%b0

Югозападната порта на античния Одесос е била открита при ремонтни дейности в района на улица „Цар Симеон“ и градинката срещу сградата на Научно-техническите съюзи във Варна. Строежът е римо-византийски. Оформлението е със специална настилка, а има и очертания на кула.

„Все още сме в работна фаза, но със сигурност тази стена е изграждана в епохата на Рим, а след това е била реконструирана и е продължила да съществува до края на VI - началото на VII век. Досега имаше само предположения за съществуването й, и то от основателя на българската археология Карел Шкорпил. Той е предполагал, че една от портите на античния Одесос е била в района на ул. „Драгоман“, доста на север от тук. Тази порта е първата установена при археологически проучвания. Т.е. това е първата порта на древния град“, обясни археологът доц. Валери Йотов.

Последните проучвания в този район са правени през 1982 г., когато е открита част от крепостна стена. Находката сега е резултат от започналите дейности по проект за естетизация и модернизация на градската среда. В доклада си до Общината и комисията,която ще приеме резултата от разкопките, доц. Йотов ще предложи на мястото да се създаде археологически парков комплекс, в който портата да се експонира, за да стане районът интересен и за туристи.