Откриха западната стена на античния град Рациария

  • 01 октомври 2017, 16:55
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium ar4ar novi nahodki

Археолози разкриха западната крепостна стена на античния град Рациария карй село Арчар, съобщи ръководителят на разкопките доц. Здравко  Димитров. Тя е била открита за пръв път през 1980 година от археолози от регионалния музей във Видин, но след това е била затрупана от иманярски насипи. Смятана е за унищожена.

Стената обаче е запазена под дълбоката пръст – с четирите кули – две на запад и 2 обърнати на юг. Тя е разчистена  и заедно с останките от други култови сгради – резиденцията на управителя, античната баня, главната улица  ще се превърне в обект за туристически посещения.

Тази година разкопките са продължили един месец със средства от културното министерство. Открити са още монети, останки от керамика. Част от нея е била вносна, произведена  в Италия.

Рациария е бил град колония, столица на римската провинция. Останките датират от първия век след Христа до седмия. Бил е северна граница на империята, наречена Дунавския лимес.

Общината в Димово, на чиято територия е Рациария, има проект за реставрация  и експониране на града. Тогава той може да се превърне в туристическа атракция. Сега много от каменните находки се намират в импровизирани лапидариуми пред кметството и полицейския участък.

ГЛАСУВАЙТЕ ЗА СВОЯ КМЕТ В „КМЕТ НА ГОДИНАТА 2017” ТУК!