„Откритие“ събира лауреати и изгряващи звезди

  • 14 май 2017, 18:00
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 14 %d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b8%d0%b5

С галаконцерт на част от „откритията“, чиято музикална кариера е тръгнала от варненска сцена, тази вечер започва 26-ият международен фестивал „Откритие“. Официалното откриване ще бъде в 18,30 ч. в Драматичния театър „Стоян Бъчваров“ във Варна.

В четвъртвековната история на фестивала, създаден от Доно Цветков и запазен до днес въпреки всички перипетии, лауреатите са повече от 150, а публиката му се е срещала с изпълнители от над 70 страни и с музикални култури от пет континента.

Довечера тя отново ще може да се наслади на изпълненията на Боби Мойсовски от Македония, чийто летящ старт на кариерата бе даден през 2011 г., когато спечели 2 награди от варненския фест – приза „Най-добър изпълнител” и трето място в категорията „Най-добра песен”. Днес Боби е един от най-успешните млади македонски изпълнители, с редица международни награди и отличия.

Сестрите Даниела и Юлия Петкови, известни като дует „Мания“, през 2005 г. печелят наградата за най-добър изпълнител в „Откритие“. Довечера ще ги видим заедно с детското шлагерно студио „Да” и новата им песен „Ако дал си надежда“.

Стефан Митров също е подготвил премиера на нова песен. Сред младите надежди, които идват за фестивала, са Джанис от Малта, Ямур Кьороолу от Турция, Олга Горничар от Беларус, любимецът на младата българска публика Мирян Костадинов - MIRY, а от Великобритания - афробийт проектът Olawumi.

Програмата на фестивала до края на месеца включва представяния на филми, книги, дискусии, свързани с популярната музика. Следващата седмица предстои среща с Михаил Белчев, а на 29 май проф. д-р Розмари Стателова, която следи „Откритие“ от създаването му,  ще поведе разговор за музиката на Балканите.