Откриват нова специалност във видинския вуз

  • 03 април 2019, 13:31
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium vuz nova specialnost

Нова специалност се открива във филиала на Русенския университет „Ангел Кънчев” във Видин. Това е специалността „Детска и начална педагогика”, съобщи административният директор на филиала Момчил Станков.

В новата специалност ще бъдат приети 20 студенти. В момента във филиала се учат 435 студенти по 6 специалности. Повечето от тях са технически, но има и една педагогическа – „Българска филология”.

След 5 години много учители в област Видин ще се пенсионират, затова откриването на новата специалност ще се окаже много полезно. Новозавършилите ще заменят отиващите си от училището учители, обясни Станков.

Откриването на филиала на Русенския университет във Видин е едно от големите завоевания на общината през последните години. Откриването на висше учебно заведение в крайдунавския град е стара мечта на жителите му. Затова общините плащат семестриалните такси на социално слаби студенти. Държавата предостави един етаж от училищна сграда на филиала, а общината – етажи от ученическото общежитие за настаняване на студенти.Очаква се от новата учебна година филиалът да привлече студенти от съседните области на Сърбия и Румъния.