Откриват панаира за празника на Лом

  • 17 септември 2019, 08:55
  • Default profile Автор Цвета Иванова
Medium %d0%9b%d0%be%d0%bc %d1%86

Днес Лом празнува. Денят на светите мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София е избран за ден на града преди много години. На този ден започвало най-голямото градско събитие – панаирът. На този ден в храма „Успение Богородично“ отслужвали тържествена литургия. Местните посрещали много близки и роднини, които им гостували за празника.

Сред 1990 година общинският съвет е обявил този ден за ден на Лом. И се чества заедно с панаира и гостите му. Общината подготвя богата програма, за да разбере всеки жител на Лом, че денят е негов празник.

И днес празникът започва с тържествена литургия в храма „Успение Богородично“. Към обяд в залата на читалище „Постоянство“ започва тържествена сесия на общинския съвет, на която може да присъства всеки жител на града. Кметът Пенка Пенкова отправя своите приветствени думи към жителите и гостите на града. По традиция кметът обявява новите почетни граждани и носители на други почетни отличия.

Вечерта на централния площад „Свобода“ започва концерт на духовата формация „Виво Монтана“. Денят завършва със спектакъл на танцовия състав „Masters of the dance“.

Програмата за празника на града продължава и през следващите дни. Следват два фестивала – на рок-музиката и на любителските театри.