Откупиха документи на Яворов за музея в Чирпан

  • 08 януари 2020, 21:05
  • Default profile Автор Цвети Василева
Medium %d0%a1%d0%97 14

Общо 19 яворови оригинала от октомври 1912 г. са откупени от чирпанската Фондация „Яворов“. Това съобщи днес председателят й Христо Иванов. Документите включват 9 требвания на Яворов като кмет на Неврокоп, 4 разписки, 4 писма с пликове, 1 къс от знаме рамкирано с текст под него и 1 стихотворение „На незнайний герой“.

Досега те са били собственост на колекционера Христо Павлов, който ги дал за експертна оценка в Националната библиотека. Разказал, че намерил документите изхвърлени на боклука. Експертизата направила  доц. д-р на историческите науки Милкана Бошнакова, която доказала, че това са оригинали на поета от октомври 1912 година. Най-напред собственикът обявил цена от 100 000 лв., но след дълги преговори цената се смъкнала до 27 000 лв. За осигуряването на средствата помогнал президентът Георги Първанов, чрез фондацията на Петър Манджуков.

Според Тодор Иванов това е литературна сензация, тъй като някои от изследователите на Яворов са твърдели, че след смъртта на Мина, Яворов е спрял да пише поезия и последното негово стихотворение е „Невинно свята орхидея“ посветено на Мина след смъртта й в Бретан. Тодор Иванов показа и рамкирания къс от турското знаме, което войводата Пейо Яворов, като кмет на град Неврокоп през ктомври 1912 г. е насякъл със сабята си. В обяснението пише: „Парче от турско знаме, що беше на общината в Неврокоп и бе свалено и насечено от войводата на 15-та партизанска чета Пейо Крачолов Яворов – 1912 г. Григор Белокапов (четник на Яворов)“. На гърба на картона, върху който е положена част на турското знаме Яворов е написал: „На Григор Белокапов от Коньово: Дарявам тоя къс от слава на тоз, що вееше гордо пряпореца черен, на тоз, що без страх до мене се сражава и бе до край на Македония верен. Командир на 15-та чета подпоручик Пейо Крачолов Яворов, Неврокоп, 1912 г.“.

Стихотворението „На незнайний герой“ и останалите оригинали са публикувани в най-новата книга  „Непознатият Яворов“, издадена на 7 януари 2020 г. Премиерата й ще бъде на 13 януари 2020 г. в първия ден от Петдесет и вторите Яворови дни в Чирпан. Ще я представят  авторите доц. Милкана Бошнакова и Пламен Тотев.

Тази година огънят на поезията ще запали поетесата Мирела Иванова, която ще проиднесе и слово за поета. Ще се проведе научна конференция посветена на участието на Яворов в списание "Златорог", ще бъде представен и сборник с отличени конкурсни творби "В часа на синята мъгла".