Отлагат концерт в чест на Бетовен

  • 24 ноември 2020, 11:30
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 800px beethoven

Поради усложнената епидемична обстановка и с цел опазване здравето на музикантите, както и на присъстващите в залата концертът, посветен на 250 години от рождението на Бетовен няма да се състои. Събитието, което щеше да бъде тази вечер в залата на Държавна опера – Бургас, ще бъде преместено за средата на декември.

Виенският класик е важна фигура в периода, който се счита за преход между класицизма и романтизма. Бетовен е смятан за един от най-великите композитори в историята на световното музикално наследство, за него са характерни екстремните нива на драматизъм, преливащ в трагизъм, героика, амплитуди в емоционалния спектър и характерна за стилистиката на композитора наситеност на вложения в произведенията му чувствен заряд.

В програмата на концерта, посветен на 250-годишнината на големия композитор, чието творчество носи същевременно характерните черти на европейския стил и драматичната, разкъсвана от лични трагедии и вътрешни противоречия натура на Бетовен, ще прозвучат неговите творби: Увертюра "Егмонт", Сцена и ария за сопран и оркестър оп.56 "Ah! Perfido“, солист – Мария Цветкова-Маджарова, сопран. Солистката на Държавна опера – Бургас само преди броени дни бе стилна със запомнящото си представяне на бургаска сцена в концертния спектакъл Primadonna-Donna-Donna, заедно с другите прими на Бургаската опера – сопраното Нона Кръстникова и Йоана Кадийска, мецосопран. Концертната програма ще завърши със Симфония № 1 до мажор, op. 21 от Бетховен.

Зад диригентския пулт застава Цанислав Петков, който дирижира Камерния концерт на 18-и ноември, също в залата на Операта. Концертмайстор е Йордан Ковачев.