Отлежали десет години 38 000 лв. от дарения отиват за "Мадара"

  • 28 май 2020, 20:35
  • Default profile Автор Даниела Стоянова
Medium %d0%9c%d0%b0%d0%b4%d0%b0%d1%80%d0%b0

Сума от 38 237,22 лв. ще получи Регионалният исторически музей в Шумен. Парите ще са насочени конкретно към благоустрояване на националния резерват „Мадара“.

Средствата са събирани от 2008-ма до 2010 година от организираната от НАПОС (Национално сдружение на председателите на Общински съвети) дарителска кампания за скалния релеф „Мадарски конник“, в годината, когато той бе обявен за Национален символ на България.

Дарителската сметка е била открита на името на Община Шумен и в нея са постъпили средства от общините Шумен, Варна, Горна Малина, Смядово, Чупрене, Мездра, Ихтиман, Елхово, Вършец, Добричка община, Гоце Делчев, Пирдоп, от Общински съвет в Шумен, както и от гражданите – Цвета Маркова, дарила 100 лв. и Ана Брезова – 3 220 лв.

След 2010 година по сметката не е постъпвало ново дарение, а парите са се увеличили с 1 015 лева от лихви. От шуменския музей са решили да искат парите и да ги вложат в резервата.

Днес с решение на Общински съвет в Шумен събраните средства бяха предоставени на РИМ.

Според писмото искане на директора на РИМ д-р Даниел Руменов, парите ще се използват за дейности по социализация на НИАР "Мадара". Предстои в алеите на Конника да се купят и поставят 4 големи беседки за общо 9200 лв., 10 масивни пейки за 2136 лв., 22 паркови осветителни тела за 3409 лв., 4 силни прожектора за осветяване на барелефа за 1712 лв., 100 кв. каменни плочи за подмяна на пешеходни алеи за общо 1500 лв. Най-голямата сума - 18 000 лв., е предвидена за основен ремонт на двете бунгала, които се ползват за археологическа база на Резервата.

Съветниците днес бяха на различни мнения дали това, което смята да направи музеят в резервата е удачно.

"Не съм съгласна с бодлива тел да се огражда Римската вила. Не съм съгласна с пари от даренията да се ремонтират и две бунгала, музеят трябва сам да намери средства за това. Трябва да бъде премахнато зеленото скеле и да се обруши и отвори за посетители Голямата пещера, която е уникална. Да се изгради и пешеходен маршрут до Мадарския конник", защото сега по автомобилния път се движат семейства с деца, което застрашава живота им, каза общинският съветник Даниела Русева, която преди 10 години поде дарителската кампания.

Председателят на Общинският съвет Красимир Минчев предложи от дарените средства да се закупи аудиогид за посетителите на резервата и да отпаднат ремонтите на бунгалата. Тази идея срещна подкрепа от съветниците. С нея се съгласи и главният уредник на НИАР „Мадара“ Юри Йоргов.

По време на дискусията стана ясно, че Голямата пещера се обрушва ежегодно, но заради спецификата на скалата, за там е издадено още действащо предписание от Министерството на културата, според което големи групи не могат да се събират и да се провеждат събития (преди години в Голямата пещера се изнасяха концерти, които се радваха на голяма интерес).

Главният уредник на НИАР Мадара Юри Йоргов обясни, че бунгалата са предназначени за археолози, които все още проучват резервата и Мадарското плато. Той се съгласи обаче пари да не се отделят за ремонта им сега. „За съжаление Зеленото скеле пред Конника не можем да премахнем. Скелето не е в добро състояние, но все още продължава мониторинга, наблюдението на Конника и ние нямаме право да премахнем скелето. Когато мониторингът приключи, надявам се до година, две, с удоволствие ще го премахнем, защото имаме и оплаквания и от посетителите“, каза Юри Йоргов.

Кметът на село Мадара Неделчо Неделчев предложи част от средствата да се дадат за паркинг около старините. Но стана ясно, че според подетата кампания и волята на дарителите тези средства не могат да се пренасочват и са целеви за Мадарски конник.

За това пък председателят на Общинския съвет в Шумен Красимир Минчев се ангажира да се заеме с въпроса и да търсят варианти да се разреши проблема с паркирането около НИАР „Мадара“.

След като разрешиха РИМ – Шумен да използва отлежалите пари, съветниците поискаха директорът на музея да внесе в едномесечен срок нова план-сметка за предвидените дейности, която да се обсъди от администрацията и съветниците.

Снимка: авторът


Гласувайте за Конкурс "Кмет на месеца" за февруари на тема "Трифон Зарезан" ТУК!