Отменена е финансовата корекция за 1,5 млн. лева в Кричим

  • 13 юни 2014, 08:08
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 5368fdc4f1b43

Отменена е финансовата корекция за 1,5 млн. лева, която беше наложена на община Кричим по оперативна програма "Околна среда".

След отмяната на санкцията се очаква да бъдат продължени и междинните плащания по проекта за изграждане на канализация и пречиствателна станция. Над половинат от домакинствата в общината ползват стара канализация, което очертава водоснабдяването като основен инфраструктурен проблем в Кричим.


На 3 април 2012 година Общината и еко министерството са започнали процедури за избор на изпълнители, а на 23 юли миналата година са започнали строителните дейности по проекта "Една година сме били в процес на процедури и обжалвания, за да спазим закона", коментира кметът Атанас Калчев.


По думите му пред Комисията за защита на конкуренцията е обжалвано решението за избор на изпълнител на ВиК мрежа и пречиствателна станция, след което КЗК не е уважила мотивите на жалбоподателите и потвърждава решението на кмета като законосъобразно.


Въпреки това на 15 април тази година в община Кричим са били известени от управляващия орган на ОП "Околна среда", че се налагат финансови корекции за общо 1,5 млн. лева, с което станали невъзможни плащанията към междинните изпълнители.


"Представихме конкретни доказателства, че управляващият орган няма право да налага финансова корекция, тъй като процедурата е проверявана многократно - имало е предварителен контрол в Агенцията за обществени поръчки, последващ контрол в междинното звено на оперативната програма, в КЗК и във ВАС", обясни кметът Калчев.


Към момента работата по изграждането на канализация и пречиствателна станция в града продължава.


* Още новини от Кричим четете тук.