Отмениха бедственото положение в Мъглиж (СНИМКИ)

  • 15 декември 2014, 13:04
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 548edaf5e6b30

Бедственото положение в община Мъглиж е отменено със заповед на кмета Господин Господинов. Това бе обявено на днешното заседание на областния кризисен щаб. Пропадналият път между селата Ветрен и Сливито обаче не е възстановен. Общината е поела ангажимента да изготви спешно проект за ремонта му като средствата щели да бъдат осигурени от Междуведомствената правителствена комисия за възстановяване и подпомагане при аварии и бедствия.


В общините Николаево, Гълъбово и Раднево е обявеното бедствено положение остава в сила, макар че цялостната ситуация в тях вече била спокойна. В най-пострадалото старозагорско село - Нова махала, трети ден екипи на пожарната и Втора механизирана бригада продължавали изпомпването на вода на приземните етажи и дворовете на наводнените къщи. Мобилизирани са били и всички аварийни групи в общината. Повечето от евакуираните от селото жители вече са се завърнали по домовете си. Днес се очаквало да започне и изграждането на скъсаната дига на р. Тунджа в близост до селото.


 

Завършвало отводняването и подсушаването на съоръженията в подстанция „Гълъбово” и днес се очаквало да бъде възстановена нормалната работа на съоръжението, което ще гарантира безаварийното електроснабдяване в Гълъбовската община. Въпреки това с превантивна цел  временното подаване на напрежение от подстанция „Кольо Ганчев” на мините, щяло да продължи още няколко дни, за да се обезпечи електрозахранването на всички жители на общината. От EVN са обявили, че имат пълна готовност за възстановяване на нормалната схема на електрозахранване в региона. 


В Раднево нивото на река Блатница е спаднало и е започнало изгражаденто на предпазната дига край ромския кв. Кантона и околовръстния път. За това щели да бъдат използвани около 4000 куб.м инертни материали


  Нивото на водата в язовир „Копринка” към 8 часа тази сутрин е било на 130 см. от преливния ръб. Язовирът разполагал вече с над 15 млн. куб. м свободен обем. Количеството на изпусканата през изпускателя на язовира вода е намалена до 54 куб.м/сек общо. От тях по река Тунджа се изпускали 42 куб. м:/сек, а по канала за Стара Загора -  12 куб. м/сек.


 

Във всички засегнати общини вече са били сформирани общинските комисии, които ще извършат оглед на засегнатите къщи и обществени сгради, за да опишат щетите. След това докладите с оценките щели да бъдат изпратени до областния управител и до Междуведомствената правителствена комисия за възстановяване и подпомагане за конкретна помощ.