Отношенията България - САЩ: Енергетиката е от ключово значение

  • 29 ноември 2019, 12:16
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%bc%d1%83%d1%81%d1%82%d0%b0%d1%84%d0%b0

България и САЩ са установили дълбоко приятелство и стратегическо партньорство. Това заяви американският посланик Херо Мустафа, която изнесе публична лекция в София. Събитието продължава десетилетната традиция новите посланици на САЩ в България да започват своя мандат с публично изказване пред Атлантическия Клуб. Лекцията е озаглавена „Американско-българските отношения: Следващите 30 години“.

„Тази година съм особено благодарна, че живея в тази чудесна страна – България. Работя с най-добрия екип и всеки ден научавам повече за българите и тяхната древна култура. Именно заради българският народ, аз съм оптимист за бъдещето на България и за отношенията между нашите две страни“, започна посланик Мустафа на отличен български език. Посланикът на САЩ у нас определи срещата между Тръмп и Борисов като „историческа“, в която двете страни са заздравили още повече връзките и сътрудничеството си в областта на сигурността, икономиката и енергетиката.

В сферата на отбраната и сигурността Херо Мустафа отбеляза, че САЩ и България са осъществили здрава връзка след падането на комунизма, а за пример посочи обучението на американски военни у нас, както и американските инвестиции за развитието на българските военни обекти. „Базата в Ново село прекрасен пример за добрата съвместна работа“, отбеляза тя. И похвали страната ни и за предприетите стъпки за модернизация на армията и увери, че двете страни ще започнат нов диалог за изграждането на 10-годишен план и двустранно сътрудничество. „САЩ ще продължат да подкрепят усилията на България за получаване на достъп до високотехнологични средства за отбрана“, допълни тя.

В областта на икономическото сътрудничество американският посланик отбеляза, че Американски компании са инвестирали над 3 млрд. долара в България, а тези взаимоотношения ще се задълбочават. Тя препоръча за целта страната ни да работи за подобрение на инвестиционния климат у нас.

„Сътрудничеството в областта на енергетиката е ключова тема в Белия дом“, увери посланикът и подчерта, че САЩ подкрепя страната ни за усилията за постигане на диверсификация на енергийните доставки, както и да се превърне в регионален център за търговия с газ. Специален акцент тя постави и на ядрената енергетика, като подчерта, че ще помага за това да бъде прехвърлен американски опит и експертиза в тази област.

Снимка: Красимир Свраков