Отриха уникална архиологическа находка на Перперикон

  • 25 август 2015, 13:53
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 57786714 7351 c66f

Проф. Николай Овчаров откри поредната безценна находка край Перперикон. Той показа монограм, разкриващ името на средновековен български цар. При разкопките на скалния град бе намерен интересен артефакт, даващ важен щрих от историята от началото на 14 в. Това съобщиха от екипа на археолога. Върху дръжка на керамичен съд е надраскана буквата Ш - монограм, скриващ цялото име. Буквата сочи към българската царска династия от 14-и век - Шишмановци.

Тя е основана от видинския господар Шишман, а от нея са едни от най-видните владетели от 14-и век като Михаил Шишман, Иван Александър и Иван Шишман. Само двама от тях обаче изписват върху монетите си и по други паметници монограма Ш. Това са цар Михаил Шишман (1321-1330) и Иван Шишман (1371-1395).

На Перперикон е невъзможно да се намери текст за втория, защото градът е превзет от османците още през 1361-1362 г. и там е настанен турски гарнизон, смята Овчаров. Следователно става дума за първия персонаж. А това е много интересен факт, защото е исторически известно, че Михаил Шишман прави важен опит да върне на България земите на юг от Стара планина и Родопския масив, използвайки междуособиците във Византия. Новооткритият паметник от Перперикон дава непознати данни за българско присъствие по тези места.

Другата добра новина е, че през 2016 г. след спечелен проект за 1,5 милиона лева ще бъдат експонирани и консервирани новоразкрити зидове и инфраструктура на Перперикон, допълни още проф. Овчаров.

До 11-ти септември в рамките на тазгодишните разкопки ще бъде разкрит акропола в най-високата част на историческата забележителност.

Към 200 000 лева са очакваните приходи от туристическия сезон от входни такси тази година, уточни проф. Овчаров.


Гласувайте в конкурса "Кмет на годината" ТУК.