Отрова от пепелянка убива ковид

  • 13 януари 2021, 20:07
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium rattlesnake 653642 960 720

Че отровата на пепелянките е опасна и понякога смъртоносна за хората се знае. Но че убива и опасния коронавирус доскоро не се знаеше. Това обаче разбраха руски учени, които са успели да защитят култура от човешки клетки от заразяване с КОВИД-19. Те използвали ферменти от семейството на фосфолипазите, които влизат в състава на отровата на пепелянките и на много други змии. Резултатите от техните опити бяха представени в електронната библиотека bioRxiv.

"Доказахме, че някои форми от фосфолипазата А2, извлечени от отровата на няколко вида змии, могат да предотвратят проникването в клетките, традиционно използвани при опитите със SARS-CoV-2. Резултатите от нашите експерименти установиха, че змийските отрови, особено в техните димерни форми, могат да се използват за лекарства, атакуващи обвивката на коронавируса", пишат изследователите, цитирани от Блиц.

Екипът на Юрий Уткин от Института по биоорганична химия към РАН констатирал, че в обвивката на SARS-CoV-2 присъства набор от мастни молекули, подобни на онези части от клетъчната мембрана, които атакуват молекулите на фсофолипазите A2 - един от ключовите ферменти в отровата на пепелянките и много други змии. Опитите потвърдили, че всички форми на змийската отрова в една или друга степен потискали размножаването на коронавируса в култура от клетки. Но само две разновидности на фосфолипазата , състоящи се от две звена, показвали висока ефективност. Най-успешна в това отношение се оказала отровата на пепелянката на Николски, която обитава териториите на Югозападна Русия, Украйна и Румъния. Нейните ферменти не само потискали разпространението на коронавируса, но му пречели да се съединява с рецепторите на клетките. Припомняме, че във Великобритания пък започна мащабно изпитание на ново лечение, на което се възлагат големи надежди да помогне на пациентите с COVID-19 да спрат да развиват тежки заболявания. Новото лечение включва вдишване на протеин, наречен „Интерферон Бета“, който организмът произвежда при инфекция.

Снимка: Pixabay.com