Отстраниха от длъжност кмета на пловдивския район "Централен"

  • 14 юли 2014, 12:47
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium 53c3d03270217

Пловдивският окръжен съд отстрани от длъжност кмета на район "Централен" в Пловдив Райна Петрова. Срещу нея са повдигнати две обвинения за длъжностни престъпления, извършени във връзка с доставката на хранителни продукти в детските градини на територията на района.

На 10 юли Райна Петрова бе задържана при акция на ДАНС и Окръжната прокуратура в Пловдив. По-късно бе освободена срещу парична гаранция в размер на 5 000 лв.


На днешното заседание съдът намери, че са налице всички основания за отстраняването на кмета на район "Централен" от длъжност, защото служебното й положение ще създаде пречки за изясняването на обстоятелствата по делото, съобщи БГНЕС.


Съдът прецени, че продължаващото пребиваване на обвиняемата на местоработата й ще затрудни разследването. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване в тридневен срок. Общо 50 свидетели са разпитани във връзка с делото срещу кмета Райна Петрова.


Окръжният прокурор Румен Попов обяви, че свидетелите по случая са били под натиск и заплаха за уволнение. По думите му са събрани 18 тома доказателства по обвиненията срещу Петрова.


Междувременно излязоха подробности по двете обвинения, свързани с фирмите на задържаната две седмици преди Петрова Надежда Минчева. Смята се, че срещу храни със съмнително качество и силно завишени цени, кметицата на район "Централен" е получила 4 000 лв. за консултантски услуги. Стана ясно също, че срещу туристически ваучери за 10 000 лв., Петрова е посетила с дъщеря си Тайланд в края на миналата година.


Сигнали за некачествена храна в детските градини в района има от поне две години.