Отварят пещера "Бисерна" на 8-ми април

  • 04 април 2019, 19:02
  • Default profile Автор Даниела Стоянова
Medium vhoda za turisti

Пещера "Бисерна" ще бъде отворена за посетители от 8-ми април тази година. Хора ще могат да я разглеждат до 20-и май, а след това от август до края на октомври. Това съобщи на пресконференция ръководството на Природен парк "Шуменско плато".

В пещерата ще се допускат най-много 48 посетители дневно, само в делничните дни. Влизането ще става групово, само след предварително записване. "Групите ще са от минимум 8 до максимум 12 души. Ще се влиза с водач, престоят вътре ще бъде около един час", обясни директорът на парка Васил Василев. Утвърдената цена на входния билет е 10 лева, няма намаления за деца и пенсионери.

Достъпът до "Бисерна" всъщност е умишлено ограничен, за да не се нарушава спокойствието на прилепните колонии и да се опазят карстовите форми. Периодите за посещения са съобразени точно с приепите, защото след месец май те раждат малките си, а след октомври зимуват.

"Съобразили сме се изцяло с Центъра за изследване и защита на прилепите към БАН. Това е оптималното засега. Имаше вариант периодите на отваряне на пещерата да са много по-малки или пещерата изобщо да не се отваря. След първия период ще бъдат направени изследвания и ще се прецени как са се отразили туристите на прилепите и карста. Може периодът на достъп да бъде удължен", каза Василев.

Експертите от ПП „Шуменско плато“ препоръчаха на желаещите да посетят пещерата да стигнат пеша до нея, защото горската пътека не е подходяща за автомобили, тясна е и по нея има вода, която изтича от пещерата.

Пешеходните маршрути са два. Първият започва от парк „Кьошкове“ – маркиран е с бяло-оранжева маркировка. Това е маршрут М2 „Урок по горската пътека“.

Другият начин да се стигне до Бисерна е от разклона за Шуменската крепост по пътя за вилата на община Шумен. Поставена е указателна табела, табели има и по целия този маршрут.

Превозните средства могат да се паркират на асфалтовия път преди завоя за вилата на Общината, или малко по-навътре в гората, където има пейки и е по-широко. Оттам с върви пеша по указателните табели. Разстоянието от Крепостта до пещерата е около 2 км. Служителите на ПП „Шуменско плато“ ще инструктират посетителите за безопасното преминаване през „Бисерна“. Маршрутът вътре е дълъг около 800 метра.

Записвания за групови посещения в пещерата могат да се правят на телефон 054 800 765 и на имейл shplato@hotmail.com.

Първата група за 8-ми април е вече попълнена - записали са се 12 пенсионери от туристически клуб "Мадарски конник".

Изграждането на среда за достъп на туристи в пещера „Бисерна“ започна през 2012 г. с европроект, спечелен от ПП „Шуменско плато“, като за пещерата бяха заделени 2,7 млн.лв.